Vitamine C – Werking, tekort, ADH, voeding, kopen

Vitamine C wordt ook wel L-ascorbinezuur genoemd wanneer het op natuurlijke wijze in voeding voorkomt. Wanneer het aan voeding is toegevoegd is het te herkennen aan de E-nummer E-300 of aan E301 (natriumascorbaat) wanneer het wordt gebruikt als conserveringsmiddel.

Werking van Vitamine C

Vitamine C is een antioxidant wat het lichaam beschermt tegen oxidatieve schade, als gevolg van vrije radicalen. Vrije radicalen spelen bijvoorbeeld een rol bij verouderingsprocessen. Vitamine C is ook nodig voor de vorming van bindweefsel, speelt een belangrijke rol bij de weerstand en zorgt voor de opname van ijzer.

Tekort en aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)

Een langdurig tekort aan Vitamine C kan leiden tot een verminderde weerstand en vertraagde wondgenezing. In vroegere tijden leden scheepslieden aan scheurbuik wat ook een gevolg was van een langdurig tekort aan vitamine C. Verschijnselen hiervan waren inwendige- en tandvlees bloedingen.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Vitamine C per dag is:

Mannen 1-3 jaar: 40 milligram per dag
Mannen 4-8 jaar: 45 milligram per dag
Mannen 9-13 jaar: 50 milligram per dag
Mannen 14-16 jaar: 65 milligram per dag
Mannen ouder dan 17 jaar: 70 milligram per dag

Vrouwen 1-3 jaar: 40 milligram per dag
Vrouwen 4-8 jaar: 45 milligram per dag
Vrouwen 9-13 jaar: 50 milligram per dag
Vrouwen 14-16 jaar: 65 milligram per dag
Vrouwen ouder dan 17 jaar: 70 milligram per dag

In welke voeding zit het?

Vitamine C komt voor in de volgende voedingsstoffen: groenten, fruit en aardappelen. Het komt in het bijzonder veel voor in koolsoorten, citrusvruchten, aardbeien, bessen en kiwi’s.

Vitamine C is een wateroplosbare vitamine. Bij groenten wordt geadviseerd de stukken wat groter te laten en te koken in zo min mogelijk water. Ook is vitamine C gevoelig voor verhitting en zonlicht. Bewaar groenten en fruit daarom op een donkere en koele plaats.

Vitamine C pillen kopen

Vitamine C pillen kan je prima online kopen. Het lichaam neemt deze vitamine C op dezelfde manier op als via de voeding en heeft daarom ook dezelfde positieve effecten op de gezondheid.

  Garcinia Cambogia Bioactive