Vitamine B6 – Werking, tekort, ADH, voeding, kopen

Vitamine B6 wordt ook adermine genoemd. Andere namen voor vitamine B6 zijn: pyridoxine, pyridoxal en pyridoxamine. In voedingssupplementen wordt vaak gebruik gemaakt van pyridoxine hydrochloride.

Werking van Vitamine B6

Vitamine B6 speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling, met name bij de afbraak en opbouw van aminozuren vanuit eiwitten. Vitamine B6 reguleert hormonen tijdens die nodig zijn voor de groei, de aanmaak van bloed, een sterk immuunsysteem en zenuwstelsel.

Tekort en aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)

Een langdurig tekort aan vitamine B6 kan leiden tot een verminderde weerstand, zenuwaandoeningen en bloedarmoede. Bij baby’s kan een tekort stuipen tot gevolg hebben. Bij gevarieerde voeding, eventueel in combinatie met een vitamine B-complex supplement komt een tekort nauwelijks voor.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Vitamine B6 per dag is:

Mannen 1-3 jaar: 0.4 milligram per dag
Mannen 4-8 jaar: 0.7 milligram per dag
Mannen 9-13 jaar: 1.1 milligram per dag
Mannen ouder dan 14 jaar: 1.5 milligram per dag

Vrouwen 1-3 jaar: 0.4 milligram per dag
Vrouwen 4-8 jaar: 0.7 milligram per dag
Vrouwen 9-13 jaar: 1.1 milligram per dag
Vrouwen ouder dan 14 jaar: 1.5 milligram per dag


Voor vitamine B6 is een bovengrens vastgesteld van 25 mg per dag. Het wordt aangeraden vitamine B6 supplementen tijdelijk en niet dagelijks te gebruiken bij bijvoorbeeld verminderde weerstand of een aangepast eetpatroon door een dieet.

In welke voeding zit het?

Vitamine B6 komt voor in de volgende voeding: vis, eieren, peulvruchten, melk(producten), kaas, graanproducten, bananen, noten en vlees.

Voor Vitamine B6 geldt ook dat het een wateroplosbare vitamine is. Groenten kunnen het best in grotere stukken worden gesneden en gekookt in een kleine hoeveelheid water. Het eten van rauwe groenten is de meest gezonde optie. Vitamine B6 is ook gevoelig voor verhitting en zonlicht. Bij het bakken van vlees gaan veel vitaminen verloren, maar een deel blijft gelukkig behouden.

Vitamine B6 pillen kopen

Deze vitamine kan je online kopen in de vorm van pillen. Wij raden aan wanneer je deze vitamine in de vorm van pillen wilt kopen te gaan voor Vitamine B-complex pillen.

  Garcinia Cambogia Bioactive