Vitamine B5 – Werking, tekort, ADH, voeding, kopen

Vitamine B5 is hetzelfde als panthotheenzuur. In voedingssupplementen en als toevoeging aan voeding wordt meestal calcium pathonthenaat gebruikt.

Werking van Vitamine B5

Vitamine B5 of panthotheenzuur is noodzakelijk voor de energievoorziening van het lichaam; het speelt een belangrijke rol bij het vrijmaken van energie uit vetzuren. Ook is deze vitamine medeverantwoordelijk voor de opbouw en afbraak van vetten en eiwitten uit eten en drinken.

Tekort en aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)

Bij een langdurig tekort aan panthotheenzuur kan een branderig en pijnlijk gevoel in de voeten ontstaan. Bij gezonde voeding of het gebruik van vitamine B-complex supplementen is een tekort aan deze vitamine zeer zeldzaam. Maar wanneer je niet altijd even gezond eet, kan een supplement positief zijn voor je gezondheid.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Vitamine B5 per dag is:

Mannen 1-3 jaar: 2 milligram per dag
Mannen 4-8 jaar: 3 milligram per dag
Mannen 9-13 jaar: 4 milligram per dag
Mannen ouder dan 14 jaar: 5 milligram per dag

Vrouwen 1-3 jaar: 2 milligram vitamine B5 per dag
Vrouwen 4-8 jaar: 3 milligram vitamine B5 per dag
Vrouwen 9-13 jaar: 4 milligram vitamine B5 per dag
Vrouwen ouder dan 14 jaar: 5 milligram vitamine B5 per dag

In welke voeding zit het?

Vitamine B5 of pantotheenzuur zit in peulvruchten, volkoren producten, melk(producten), vlees, eieren, groenten en fruit.

Voor Vitamine B5 geldt ook dat het een wateroplosbare vitamine is. Groenten kunnen het best in grotere stukken worden gesneden en gekookt in een kleine hoeveelheid water. Het eten van rauwe groenten is de meest gezonde optie. In vergelijking met andere B-vitaminen blijft vitamine B5 redelijk stabiel tegen licht en verhitting.

Vitamine B5 pillen kopen

Deze vitamine kan je online kopen in de vorm van pillen. Wij raden aan wanneer je deze vitamine in de vorm van pillen wilt kopen te gaan voor Vitamine B-complex pillen.

  Garcinia Cambogia Bioactive