Vitamine B3 – Werking, tekort, ADH, voeding, kopen

De officiële naam voor Vitamine B3 is Niacine. Wanneer niacine verkregen wordt uit eten of drinken heet het respectievelijk niacine, nicotinezuur (di-) en nucleotide (NADH, NADPH). In voedingssupplementen zit voornamelijk nicotinamide.

Werking van Vitamine B3

Niacine of vitamine B3 speelt een belangrijke rol in de energievoorziening in het lichaam bij de aanmaak van vetzuren en een goed werkend zenuwstelsel. Het zorgt daarnaast voor een mooie huid en glanzend haar.

Tekort en aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)

Hoewel een tekort aan vitamine B3 bij een eiwitrijk dieet niet snel zal ontstaan, leidt een tekort voornamelijk tot huidproblemen. Voorbeelden hiervan zijn uitslag, ontstekingen en een ruwe huid. Ook kunnen er vermoeidheidsklachten ontstaan.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B3 per dag is:

Mannen 1-3 jaar: 4 milligram per dag
Mannen 4-8 jaar: 7 milligram per dag
Mannen 9-13 jaar: 11 milligram per dag
Mannen ouder dan 14 jaar: 17 milligram per dag
Vrouwen 1-3 jaar: 4 milligram per dag
Vrouwen 4-8 jaar: 7 milligram per dag
Vrouwen 9-13 jaar: 11 milligram per dag
Vrouwen ouder dan 14 jaar: 13 milligram per dag

In welke voeding zit het?

Vitamine B3 of niacine komt voor in volgende voeding: vlees, vis, noten, volkoren graanproducten, aardappelen groente en fruit. Vitamine B3 komt in het bijzonder veel voor in: pinda, haring, kabeljauw, melk en chocola. Het lichaam is in staat vanuit het aminozuur tryptofaan, wat de basis is van eiwitten, vitamine B3 te maken.

Ook voor Vitamine B3 geldt dat het een wateroplosbare vitamine is. Groenten kunnen het best in grotere stukken worden gesneden en gekookt in een kleine hoeveelheid water. Het eten van rauwe groenten is de meest gezonde optie.

Vitamine B3 pillen kopen

Deze vitamine kan je online kopen in de vorm van pillen. Wij raden aan wanneer je deze vitamine in de vorm van pillen wilt kopen te gaan voor Vitamine B-complex pillen.

  Garcinia Cambogia Bioactive