Vitamine B12 – Werking, tekort, ADH, voeding, kopen

Vitamine B12 wordt ook wel cobalamine genoemd. Wanneer de vitamine in voeding voorkomt is de naam respectievelijk methyl-, hydroxy- en S-adenosylcobalamine. Wanneer het aan supplementen wordt toegevoegd wordt cyanocobalamine of hydroxycobalamine gebruikt.

Werking van Vitamine B12

Vitamine B12 speelt een belangrijke rol in de aanmaak van rode bloedcellen en de werking van het zenuwstelsel. Vitamine B12 heeft een eiwit nodig dat in de maag wordt gemaakt voor opname: intrinsic factor. Het lichaam is in staat een voorraad vitamine B12 in het lichaam op te slaan.

Tekort en aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)

Veganisten opgelet: vitamine B12 komt voornamelijk voor in dierlijke producten, dus u loopt een grote kans op een tekort. Ook ouderen met de maagziekte atrofische gastritis of personen met een tekort aan het maageiwit Intrinsic Factor lopen het risico op een tekort.
Een tekort aan vitamine B12 zorgt voor prenicieuze anemie; dit is een vorm van bloedarmoede. Andere gevolgen van een tekort zijn: tintelingen in de vingers, coördinatiestoornissen, spierzwakte in de benen en geheugenverlies.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Vitamine B12 per dag is:

Mannen 1-3 jaar: 0.7 microgram per dag
Mannen 4-8 jaar: 1.3 microgram per dag
Mannen 9-13 jaar: 2 microgram B6 per dag
Mannen ouder dan 14 jaar: 2.8 microgram per dag

Vrouwen 1-3 jaar: 0.7 microgram per dag
Vrouwen 4-8 jaar: 1.3 microgram per dag
Vrouwen 9-13 jaar: 2 microgram per dag
Vrouwen ouder dan 14 jaar: 2.8 microgram per dag

In welke voeding zit het?

Vitamine B12 komt enkel voor in dierlijke producten zoals vlees, vleeswaren, vis, eieren, melk en melkproducten.
In algen en zeewieren zit een stof die op vitamine B12 lijkt, maar dit heeft helaas niet dezelfde vitaminewerking.

Veganisten en Vitamine B12 supplementen

Omdat vitamine B12 enkel in dierlijke producten voorkomt, wordt veganisten aangeraden om vitamine B12 supplementen te slikken. Voor vegetariërs geld dit niet, mits zij wel zuivelproducten gebruiken.

Vitamine B12 pillen kopen

Deze vitamine kan je online kopen in de vorm van pillen. Wij raden aan wanneer je deze vitamine in de vorm van pillen wilt kopen te gaan voor Vitamine B-complex pillen.

  Garcinia Cambogia Bioactive