Vitamine B1 – Werking, tekort, ADH, voeding, kopen

Vitamine B1 is onderdeel van het vitamine B-complex (vitamine b1 – 12). Vitamine B1 wordt ook wel thiamine of aneurine genoemd. Wanneer vitamine B1 in eten of drinken voorkomt heet het thaimine (th) of Th-difosfaat (TDP). Vitamine B1 die voortkomt uit supplementen heet thiamine chloride-hydrochloride of thiamine-mononitraat.

Werking van Vitamine B1

Vitamine B1 is verantwoordelijk voor de energievoorziening van het lichaam. Het is als co-enzym betrokken bij enzymreacties die energie uit koolhydraten vrijmaken. Daarnaast zorgt vitamine B1 verantwoordelijk voor een goede werking van het zenuwstelsel en de hartspier.

Tekort en aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)

Te weinig vitamine B1 in het lichaam kan leiden tot ernstige psychische afwijkingen, zoals depressies, geheugenverlies en concentratieproblemen. Ook kan een tekort leiden tot gevoelloosheid in de benen en hartklachten. Spierverlamming, ofwel Beriberi, is een zenuwaandoening die voortkomt uit een tekort vitamine B1 en komt in de westerse wereld niet meer voor. Een ernstig tekort aan vitamine B1 kan voortkomen uit chronisch overmatig alcoholgebruik. De psychische gevolgen hiervan, zoals geheugenverlies en vroegtijdige demente, wordt in de volksmond Korsakoff genoemd.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Vitamine B1 per dag is:

Mannen 1-3 jaar: 0.3 milligram per dag
Mannen 4-8 jaar: 0.5 milligram per dag
Mannen 9-13 jaar: 0.8 milligram per dag
Mannen ouder dan 13 jaar: 1.1 milligram per dag
Vrouwen 1-3 jaar: 0.3 milligram per dag
Vrouwen 4-8 jaar: 0.5 milligram per dag
Vrouwen -13 jaar: 0.8 milligram per dag
Vrouwen ouder dan 13 jaar: 1.1 milligram per dag
Er zijn geen nadelige gevolgen bekend van een overschot aan vitamine B1.

In welke voeding zit het?

Deze vitamine komt veel voor in de volgende voeding: brood, graanproducten, vleeswaren, melkproducten, groenen en aardappelen. Omdat vitamine B1 oplosbaar is in water wordt het aangeraden de groenten niet te klein te snijden en kort te koken. Ook is deze vitamine gevoelig voor verhitting. Hij bakken en frituren gaat 10-20% verloren. Rauwe groenten eten is de meest gezonde optie.

Vitamine B1 pillen kopen

Deze vitamine kan je online kopen in de vorm van pillen. Wij raden aan wanneer je deze vitamine in de vorm van pillen wilt kopen te gaan voor Vitamine B-complex pillen.

  Garcinia Cambogia Bioactive