Vitamine A – Werking, tekort, ADH, voeding, kopen

Vitamine A, ofwel retinol, is een vitamine die oplosbaar is in vetten. De vitamine zit in dierlijke producten en komt voornamelijk in het lever voor. Vitamine A wordt ook door het lichaam zelf gemaakt vanuit carotenoïden uit plantaardige producten. De belangrijkste provitamine A carotenoïde is bètacaroteen. Bèta Caroteen wordt daarom pro-vitamine A genoemd.

Het vitamine A-gehalte in voedingsmiddelen wordt aangeduid in retinol-activiteitequivalenten (RAE): 1 RAE = 1 microgram retinol = 12 microgram bètacaroteen = 24 microgram alfacaroteen.

Werking van Vitamine A

Vitamine A is goed voor de weerstand; het zorgt ervoor dat je niet ziek wordt. Het werkt om nachtblindheid te voorkomen. Ook zorgt deze vitamine voor de groei van cellen en daardoor een goede huid. Voor kinderen is vitamine A van belang voor de groei.

Tekort en aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)

Te weinig vitamine A (ofwel een vitamine A-deficiëntie genoemd) kan lijden tot de volgende effecten:

· Nachtblindheid, wat uiteindelijk kan leiden tot volledige blindheid
· Slecht gebit
· Verzwakte afweer
· Verminderde vruchtbaarheid.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Vitamine A per dag is:

Mannen 1-4 jaar: 400 microgram per dag
Mannen 4-7 jaar: 500 microgram per dag
Mannen 7-10 jaar: 700 microgram per dag
Mannen ouder dan 10 jaar: 1000 microgram per dag
Vrouwen 1-4 jaar: 400 microgram per dag
Vrouwen 4-7 jaar: 500 microgram per dag
Vrouwen 7-10 jaar: 700 microgram per dag
Vrouwen ouder dan 10 jaar: 800 microgram per dag
Voor kinderen ligt de bovengrens per dag op 800 microgram per dag. Voor volwassen ligt de bovengrens op 3000 microgram per dag.

In welke voeding zit het?

Vitamine A zit in vlees en vleeswaren, zuivel, vis en eieren. Met name lever is een belangrijke bron. Deze vitamine wordt vaak toegevoegd aan bak en braadproducten zoals margarine en halvarine. Dit staat op de verpakking aangegeven.

Provitamine A zit in verschillende groenten. Denk hierbij aan de volgende voeding: wortel, spitskool, bloemkool. Provitamine A zit ook in verschillende soorten fruit: mandarijen, bananen en sinaasappels.

Vitamine A pillen kopen

Je kan deze vitamine online niet makkelijk los kopen. Wel kan je deze vitamine vinden in multi-vitamine tabletten. Dus zoek je een aanvulling op je vitamine-inname raden wij aan multivitamine tabletten te kopen.

  Garcinia Cambogia Bioactive